Neden Yorum Yazmıyoruz?

Category:

Konuk yazarımız : Yusuf İbili

Yorum yazmak özellikle kişisel görüşümüzü belirtmek adına çok önemlidir. Yazar, okuduğumuz içeriğe farklı bir bakış açısıyla yaklaşmış olabilir. Doğru veya yanlış. Elbet her zaman kafamızda bir şeyler belirir, içimizde yorumlarız.

Fakat neden yazmıyoruz? Yazmalıyız. Diğer insanların görmesi ve benimsemesi için önemlidir. Akıllı bir insan eleştiri ile hakaret arasında ki farkı anlayabilir. Varsa gücümüz eleştiri yapmalıyız, tartışma konusu açmalıyız. Bunu sağlayabilirsek hem biz, hem diğer insanlar hem de yazar olayın ana temasını görecektir. Herkes için en verimli olanı da budur.

İnsanın düşüncelerini, fikirlerini belirtmesi kadar güzel bir şey var mıdır? Söz hakkı veriliyor size. Bugün birçok blog yazarı ürettiği içeriği yorumlara açık bırakıyor. Neden acaba? Blog yazılımını –örn: wordpress- kullanmasını bilmiyor da tesadüfen mi yapıyor? Elbette hayır. Yorumlara açığım arkadaşlar, yazın! Diyor.

Yorum yapmak için illa o konuda uzman olmanız gerekmiyor. Eğer üretilen içerik size bir şey ifade ediyorsa yazabilirsiniz demektir. Yapacağınız bir yorum size ve çevrenizdekilere çok şey katabilir. Belki de yazarın “Yeter artık, insanlar sadece okuyor. Fikirlerini belirtmiyorlar. Bundan sonra yazmayacağım” düşüncesini çürütecek bir güce sahip olabilir.

Bana göre, yazarın içeriğe yorum alması en büyük hakkı. Bir nevi saygımızı, sevgimizi ve değerli olduğunu göstermemizin bir işareti. Manevi olarak bir bağ kuruyoruz ki çok güzel bir şey. İnsanlar farklı görüş açılarıyla ortak konular üzerinde birleşip etkileşim içinde olabiliyor.

Çoğu zaman şu hataya düşebiliyoruz (zamanında bende yaşadım) “Yazsam mı acaba? Böyle bir yerde yorumumu görenler hakkımda ne düşünür?” Daha kendi düşüncelerimiz olgunlaşmamış iken başkaları hakkında yorumlar üretiyoruz. İstediğimiz bu acaba? Ben şimdiye kadar hiç kimseyi bu şekilde yargılamadım. Söz hakkı verilen her yerde bizim de yer almamız en büyük hakkımız. Keşke bu çeşitliliğe fazlasıyla ortak olup, farklı konularda ki içeriklere yorum yazabilsek ama kendi dahil olduğumuz içeriklere bile yorum yazmıyoruz.

İlla yorum yapıyım, adım çıksın namımız yürüsün de mantıklı bir düşünce değil elbet. Konuya olduğunca yakın yorumumuzu daha doğrusu bize çağrıştırdığını, bakış açımızı yansıtmak yetecektir.

Gelelim -tekrar- yazar tarafına. Bakıyoruz istatistiklere sayfa görüntüleme sayıları çok yüksek. Ya yorum? Yok! Diyeceksiniz ki olabilir çünkü FriendFeed vs. ortamlarda yorumluyoruz. Buda çok güzel bir şey. Yorum yazıyoruz sonuçta. Yazar içeriğin kaynağını tespit edince yorumlara ulaşacaktır ve gerekirse o platforma dahil olacaktır.

Yorum yazmak, kuracağımız en anlamı sosyal ağımızın temelleridir. Bugün Facebook vb. ortamlarda arkadaş olarak eklediğimiz birçok insan bulunmakta. Kaçını tanıyoruz daha doğrusu kaçıyla ne paylaştık? Bir okuyucunun, yazarı ile paylaşacağı yorumu verebileceği en güzel hediyedir ve belki de kurulacak -o şahane- arkadaşlığın, dostluğun temelidir. Kim bilebilir?

Şuradaki yazıyı
ve özellikle yorumları mutlaka okuyunuz. Bilinçli bir okur olalım, konuyu düşünelim ve yorumumuzu mutlaka yazalım. Yorumlara açığız arkadaşlar, sizce neden yazmıyoruz?

Not: Wordpress altyapısını kullanan ve içerik üreten arkadaşlarım! Yorum yazan insanlar ile ne gibi bir bağınız var görmek için Meet Your Commenters adlı eklentiyi mutlaka yükleyin. Kendi anlamlı sosyal ağınızı keşfedin.

Comments (5)

neden yorum yazmıyoruz sorusunun cevabı son derece basit aslında. Tembellik! tüketmenin dayanılmaz hafifliği varken yorum boyutunda bile üretime katkı zor geliyor insanlara. ama sözkonusu misal karşı cins olduğunda saatlerce msn chatleri yapabilen bir kitle var. etkileşim yoksa içerik yok aslında ve bunu kimse görmek istemiyor. blog yazarlarının da bir noktadan sonra yeter be deme ihtimallerini kimse düşünmüyor bence. maddi tatmin zaten yok, bir de manevi tatmin yok olursa, türkçe içerik te yokolup gidecektir zamanla. ben dönem dönem umutsuzluğa kapılıyorum bu konularda. sanırım kapatılması gerekenler şaşınca bugün hıncını dailymotiondan alan bir otoritenin varlığının ciddi bir etkisi var bunda.

Çok güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler. Benim gibi çok yazıp, az yorumlanan birisi için anlamlı.

Bu yazı veilesi ile şu konuyu tartışmaya açmak istiyorum. Acaba sizlere de yorum yazan okuyuculardan aylar, hatta yıllar sonra
'Merhabalar, Bundan 2 yıl önce sitenizdeki abc konulu yazılara yorum yazmıştım. Google da adım aranılınca ilk sırada o çıkıyor. Rica etsem yorumlarımı kaldırır mısınız. Teşekkürler.'

şeklinde e-posta geliyor mu? Geliyorsa ne yapıyorsunuz? Neden ne yaptığınızı sorduğumu da açıklayayım. Bazen o yorum nedeniyle aşağıda bir tartışma başlamış olabiliyor. Onu kaldırınca belki 50 tane yorum anlamını yitiriyor.

Son bir konu daha acaba bu okuyucular ben o yorumu kaldırsam da google'ın o 1 yıl önce yazılmış sayfayı belki 3 ay boyunca indekslemeyeceğini biliyor mu?

Şu açıdan da bakmak gerekiyor. Ben okuduğum yazıların yaklaşık %20'sini yorumluyorum.

Eğer okuduğum yazı, anlatılmak isteneni tam anlamıyla anlatmışsa, ve benim yorumla katacağım bir şey yoksa " güzel olmuş " şeklinde bir yorum bana kirlilik olarak geliyor, dolayısıyla yorum yapmıyorum.

Yazarın güzel yazılarına teşekkürümü ise, RSS'yi takip ederek diğer yazılarını okumak, yeri geldiğinde bahsetmek şeklinde yapıyorum.

@Devletsah, ben (kendi blogumda) bahsettiğin ki gibi bir durum ile karşılaşmadım.
Fakat o tarz bir istek gelseydi eğer gerçekleştirmezdim. Tabi bu çok geniş bir konu. İçerik video, resim olabilir ve yorumda konu olan kişi için iyi temsil etmiyordur vb. bu tarz faktörler göz önünde bulundurularak silinebilir.
Bu durum aslında başka bir konuyu daha gündeme getiriyor. Okuyucu yorum konusunda çok da özgür değil. Yani yorumu yazdı fakat düzenlemek belki silmek istediğinde yazar ile iletişimde olmak zorunda oluyor.
Elbet buda aşılabilecek bir problemdir. Bugün birçok web servisi bu tarz hizmetler vererek insanları kendi isteklerince özgürleştirmektedir.

çoğu blog yazarının ortak derdi yorumsuz kalmak. Peki sizce yorum almak çok mu önemliç Bazı yazarlar yorumlanmayı gerçekten alkışlanmak olarak görüyorum. Bnm görüşüm yorumsuz bir blogculukda yapılabilir yönünde( blogum hiç yorum almadığı için değil:) )

Related Posts with Thumbnails